Einladung und Programm

Dear Colleagues,

In 2009, the German Research Foundation (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) decided to fund the Clinical Research Group 219 (Klinische Forschergruppe 219): “Basal-Ganglia-Cortex Interactions: Mechanisms of Pathological Interaction and their Therapeutic Modulation”. The aim of this collaborative project of the University Hospital Cologne, the Max-Planck-Institute for Neurological Research and the Institute of Neuroscience and Medicine at the Research Center Jülich is a detailed description of physiological and pathophysiological interactions between brain areas with particular emphasis on basal-ganglia-cortex loops. After a successful first funding period, in 2013 another 3-year period of funding until 2016 was established. This positive signal of the German Research Foundation was the reason to organize the “2nd international Symposium of the Clinical Research Group 219” taking place from the 26th- 28th February in Cologne, Germany.

A core focus of this symposium is a deeper insight into the mechanisms of basal-ganglia to refine current neuromodulatory treatments such as deep brain stimulation, but also to lead to novel pharmacological and non-pharmacological therapeutic approaches on movement disorders and other neurodegenerative and psychiatric diseases.

With the generous support of the German Research Foundation and our dedicated sponsors from industry, we cordially invite you to a symposium which particularly focuses on basal-ganglia pathophysiology and its therapeutic modulation. We are very pleased that a number of internationally leading experts in this field have already agreed to participate in this symposium and we hope that you will join us for this meeting, too.

We are looking forward to welcoming you in Cologne!

Kind regards

Liebe Kolleginnen und Kollegen,

zum 9. Mal veranstalten wir am Samstag, den 28.2.2015 das Kölner Parkinson Symposium mit international renommierten Kollegen zu dem wir Sie hiermit herzlich einladen! Das Symposium ist in diesem Jahr Teil des „2nd International Symposium of the Clinical Research Group 219 - Basal-Ganglia Cortex loops: Pathological interactions and therapeutic modulation“. Im 9. Kölner Parkinson Symposium wollen wir von Klinikern und Wissenschaftlern für Kliniker wieder neben dem idiopathischen Parkinson Syndrom auch andere Bewegungsstörungen in den Fokus nehmen.

In unserer Sicht auf das idiopathische Parkinson-Syndrom wird zunehmend deutlicher, dass neben den motorischen Störungen, nicht-motorische Störungen eine entscheidende Rolle in Klinik und Praxis spielen. International ist Prof. Ray Chaudhuri aus London auf diesem Feld der wohl bekannteste Neurologe und Wissenschaftler und wir freuen uns, dass er dieses Thema mit uns diskutieren wird. Neben den symptomatischen Therapieoptionen fragen gerade die jungen Patienten uns Neurologen, welche krankheits-modifizierenden Optionen gegeben sind: Hierzu freuen wir uns auf den Vortrag von Prof. Günther Höglinger aus München.

Neben dem M. Parkinson sollen aber auch die kindlichen Bewegungsstörungen und das Restless Legs Syndrom Thema der Veranstaltung sein. Hierzu haben wir Prof. Lin aus London und Prof. Oertel aus Marburg gewinnen können.

Wir freuen uns auf einen intensiven Dialog mit Ihnen!